Pembelajaran dalam talian: Bagaimana UTM mengadaptasikan norma baharu dengan pendekatan terbuka untuk pendidikan

Institusi pengajian di seluruh dunia kini menghadapi satu fenomena yang tidak pernah berlaku dalam sejarah peradaban manusia sebelum ini iaitu serangan pandemik COVID-19 yang diakibatkan oleh sejenis virus berbahaya yang merebak melalui pernafasan dan juga sentuhan.

Serangan ini telah menyebabkan banyak aktiviti akademik yang tertangguh dan perlunya kaedah pendekatan inovatif yang baharu bagi memastikan ilmu dapat terus disampaikan kepada penuntut dengan lebih konsisten.

Menyedari hakikat norma baharu ini, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) telah mengambil langkah penyesuaian melalui kaedah pembelajaran dalam talian yang fleksibel.

UTM yang diiktiraf sebagai universiti teknologi digital terkemuka oleh Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) dengan pantas mengubah semua kursus dan modulnya yang akan dijalankan secara dalam talian.

Perubahan itu memerlukan penambahbaikan infrastruktur yang besar dengan UTM membelanjakan sekitar RM 4.4 juta untuk menaik taraf infrastruktur tanpa wayarnya bagi menyediakan sambungan pantas dan stabil yang menyokong pengajaran dan pembelajaran dalam talian.

Dengan banyak pelajar terpaksa mengakses pekerjaan mereka dari rumah sesuai dengan perintah kawalan pergerakan yang digariskan oleh kerajaan Malaysia, platform pembelajaran dalam talian UTM terbukti sangat berguna.

Platform universiti seperti Kempen Pembelajaran Dalam Talian (OLC), Pembelajaran Terbuka Jarak Jauh (ODL) dan Kursus Dalam Talian Terbuka (MOOC) memenuhi pelbagai kategori pelajar

KEMPEN PEMBELAJARAN DALAM TALIAN (OLC)

UTM Online Learning Centre (Pusat Pembelajaran Dalam Talian) atau OLC adalah pusat sehenti untuk aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang menggunakan e-pembelajaran

Dengan menggunakan sistem pengurusan pembelajaran sumber terbuka Moodle, OLC menyediakan pelbagai alat untuk pembelajaran interaktif seperti bahan multimedia, fungsi penilaian, sistem lencana digital alat dan forum penulisan kolaboratif.

Pelajar juga dapat menggunakan aplikasi lain yang dapat disatukan dengan platform seperti Padlet, Quizizz atau Socrative.

Pelajar yang tidak dapat menggunakan teknologi konferensi video seperti Webex dan Zoom untuk pembelajaran dalam talian tidak rugi kerana pensyarah dapat berkongsi bahan pembelajaran di platform.

PEMBELAJARAN TERBUKA JARAK JAUH (ODL)

Program ODL disasarkan kepada pelajar pascasiswazah di seluruh dunia yang ingin mengikuti pengajian tanpa berada di kampus. Pelajar diajar oleh tenaga pengajar yang juga mengajar di kampus-kampus universiti dan apabila tamat pengajian, dianugerahkan dengan kelayakan yang mengikuti sebagaimana yang telah ditentukan dalam sistem kelayakan Malaysia.

Seperti OLC, program ODL dihoskan di platform sumber terbuka Moodle dan mudah diakses. Pelajar hanya perlu memastikan ketersediaan akses internet untuk masuk ke sistem ODL bagi mengikuti kuliah berjadual atau pembelajaran dalam talian yang paling sesuai dengan jadual mereka. Program ini juga tersedia dalam versi mudah alih yang membolehkan akses dalam perjalanan.

KURSUS TERBUKA DALAM TALIAN (MOOC)

UTM secara aktif menggunakan MOOC untuk memberi peluang kepada pelajar bukan UTM supaya mempunyai pengalaman mengikuti pembelajaran dalam talian yang disampaikan oleh pakar universiti.

UTM-MOOC juga merupakan alternatif bagi pelajar di kampus yang ingin mengikuti kursus pada waktu yang fleksibel. Kursus-kursus ini kemudian dapat diterapkan sebagai pemindahan kredit untuk menggantikan modul yang tidak dapat mereka hadiri kerana perintah kawalan pergerakan semasa wabak.

Kursus dalam talian terbuka secara besar-besaran adalah alternatif yang baik untuk orang dewasa yang bekerja yang ingin melanjutkan pelajaran mereka kerana waktu kursus yang fleksibel .

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *