Pusat Islam UTM anjur tiga program pembangunan minda sempena cuti sekolah

JOHOR BAHRU, 15 Ogos  — Sebanyak tiga program berkonsepkan pembangunan modal insan telah dianjurkan oleh Pusat Islam Universiti Teknologi Malaysia (UTM) bagi mengisi masa lapang pelajar sekolah sempena cuti persekolahan.

Program tersebut adalah Projek ‘Cup-Cake Junior’, ‘smart solat’ dan celik tajwid yang dirangka khas kepada pelajar sekolah yang berumur dari 7 tahun hingga 15 tahun dengan matlamat utamanya bagi membentuk keperibadian mulia dalam kalangan pelajar sekolah.

Penyelaras Program, Rahmawatulhusna Sokhipul Hadi berkata program ini dianjurkan bagi memenuhi permintaan para ibu bapa pelajar di samping membantu komuniti sekitar UTM dalam melahirkan masyarakat yang berkemahiran tinggi.

“Bagi program Cup-Cake Junior, ianya memberi pendedahan kepada pelajar sekolah tentang kaedah asas membuat kek dan sekaligus ianya boleh menjadi satu medan bagi mengasah minat dan bakat kepada pelajar untuk menghasilkan kek dan dekorasinya.

“Bagi program ‘smart solat’ dan ‘celik tajwid’ pula, ianya diadakan bagi melahirkan generasi muda yang taat mendirikan solat serta mampu menguasai bacaan al-Quran dengan lancar dan baik,” katanya lagi.

Menurutnya lagi, pihak Pusat Islam UTM sentiasa bersikap terbuka dalam menerima pelawaan untuk bekerjasama dengan mana-mana pihak luar.

“Kami akan sentiasa bersikap terbuka dalam menerima pelawaan mana-mana pihak dalam mempelawa Pusat Islam UTM dalam usaha mengadakan kerjasama.

Pusat Islam akan meneliti permohonan itu dan kami akan berikan penekanan kearah kerjasama yang bersifat serampang dua mata iaitu pembangunan modal insan di samping pembentukan sahsiah diri yang mulia melalui pendekatan keagamaan,” katanya lagi

Para peserta program cuti sekolah anjuran Pusat Islam UTM gembira setelah menamatkan program itu.

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *