Disember 7, 2023

Search
Close this search box.

Hari Terbuka FKM UTM Bakal Disambut Meriah

Hari Terbuka Fakulti Kejuteraan Mekanikal (FKM) bakal bermula pada 20 dan 21 Mei 2023 di perkarangan Blok C23, C24 dan C25. Program ini dianjurkan oleh FKM bagi memberi peluang kepada masyarakat umum termasuk industri, pelajar-pelajar sekolah, komuniti setempat dan semua pemegang taruh untuk mengambil peluang menyertai aktiviti-aktiviti yang menarik pada hari tersebut terutamanya pameran-pameran yang disertai oleh pakar bidang di sesebuah industri.

Pada pagi Ahad bermula seawal jam 8 pagi nanti, majlis akan dimulakan dengan ucapan pembukaan majlis oleh Dekan FKM, Prof. Madya Ts. Ir. Dr.Zaini Ahmad dan majlis akan dirasmikan oleh Pengarah Kampus UTM Pagoh, Prof. Ts. Dr. Safian Sharif dengan disambut oleh persembahan penerbangan JagaDrone yang diketuai oleh Dr. Mohd Nazri bin Mohd Nasir bagi memeriahkan aktiviti di pagi hari tersebut. Majlis ini juga akan diserikan lagi dgn majlis menandatangani LoC di antara FKM UTM dan Jabatan Pertanian Johor yang akan diwakili oleh Puan Zaiti Akmal Dahlan, disaksikan oleh Prof. Ts. Dr. Safian Sharif dan Pengarah Jabatan Pertanian Negeri Johor.

Pelbagai pengisian diatur dari peringkat pelajar sekolah, penuntut Universiti , komuniti dan industri. Atur cara majlis boleh rujuk dalam poster di bawah ini.

 

 

Antaranya pengunjung boleh mendapatkan maklumat secara langsung program kajian daripada pihak akademik dan pameran daripada pihak industri. Pelajar juga boleh meneroka bidang berasaskan STEM secara unik seperti pertandingan Mekatronik dan Domino Challenge. Permainan seperti ini direka khas untuk menarik minat pelajar untuk berinovasi dan bersaing secara sihat. Tidak terlepas juga untuk orang awam untuk menikmati jualan-jualan makanan yang disediakan oleh food truck.

Disamping program santai, peluang pekerjaan untuk pelajar tahun akhir, graduan dan juga orang awam bakal dianjurkan dimana syarikat-syarikat besar akan membuka booth untuk walk-in interview secara fizikal. Program ini bakal memberikan impak yang besar kepada pelajar, industri dan orang awam untuk berhibur secara sihat dengan pengisian peluang-peluang pekerjaan. Diharapkan program ini bakal menjadi meriah disambut oleh orang luar sekitar Johor Bahru.

Info lanjut di laman sesawang kami, atau imbas kod QR yang disediakan.

FKM berjaya, menggamit dunia.

Ikuti kami di : https://mech.utm.my/openday/

Explore More