Disember 7, 2023

Search
Close this search box.

Bersempena dengan sambutan UTM 50 Tahun, Unversiti Teknologi Malaysia (UTM) telah mengadakan program yang julung kali dianjurkan iaitu kayuhan jarak jauh yang melibatkan empat negeri iaitu Wilayah Persekutuan, N. Sembilan, Melaka dan Johor bermula dari 8 hingga 12 Jun 2022.

Seramai 25 orang peserta menyertai kembara kayuhan dari UTMKL ke UTMJB sejauh 405 km yang terdiri dari 12 orang staf termasuk seorang pelajar pra-siswazah dari UTMKL dan 13 staf dari UTMJB.

Para peserta yang terlibat adalah dari kalangan staf, pesara, pelajar dan alumni UTM. Kayuhan ke destinasi pertama iaitu Port Dickson dimulakan pada 8 Jun dengan perasmian oleh Yang Berhormat Senator Dewan Negara Dato’ Arman Azha bin Abu Hanifah selaku tetamu kehormat dan dihadiri oleh Tuan Haji Mohd Najib bin Masroom selaku Pengarah Program dan juga Prof. Madya Ts. Dr Asnul Dahar bin Minghat, Prof. Ir. Ts. Dr. Aminudin bin Haji Abu selaku rakan sinergi dan pegawai-pegawai kanan UTMKL.

Hari kedua kayuhan dimulakan setelah selesai menghadiri program pembersihan pantai anjuran bersama UTM IleaGue dan Pejabat Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar selaku rakan sinergi dengan pelepasan peserta kayuhan dari Port Dickson menuju ke Pantai Siring, Melaka oleh Prof. Madya Ts. Dr Asnul Dahar bin Minghat.

Kayuhan pada hari kedua lebih mencabar memandangkan kawasan yang dilalui berbukit dan cuaca yang agak panas sedikit-sebanyak mencabar kekuatan mental dan fizikal para peserta, namun dengan dari Dataran Tanjung Agas sehingga Merlimau sedikit sebanyak menguji kekuatan mental dan fizikal para peserta namun dengan berbekalkan azam yang tinggi, dorongan dari Pro-Naib Canselor selaku Ketua Kayuhan serta laungan “Kerana Tuhan Untuk Manusia”, segala cabaran dapat ditempuhi dengan jayanya dan peserta kayuhan selamat tiba di destinasi yang dituju.

Perjalanan hari ketiga menuju ke Batu Pahat bermula pada pukul 7.30 pagi, angin sepoi-sepoi bahasa seolah-olah memahami kepenatan para peserta. Laluan yang landai beserta pokok yang rendang disepanjang perjalanan menambah lagi rasa nyaman disepanjang perjalanan. Para peserta selamat tiba di tempat penginapan pada pukul 4.30 petang.

Pada hari keempat, perjalanan ke UTMJB dimulakan pada 7.30 pagi detemani hujan renyai di Batu Pahat namun para peserta tidak patah semangat dan meneruskan perjalanan walaupun keadaan jalan yang dilalui agak berbukit dan ditambah jarak perjalanan yang agak jauh. Peserta selamat tiba di UTMJB pada pukul 3.30 petang.

Pada 12 Jun diadakan perasmian penutup Program Kembara Kayuhan UTM 50 Tahun. Program bermula dengan ketibaan tetamu kehormat Yang Berhormat Tuan Haji Pandak Ahmad, ADUN Kota Iskandar, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa, Prof. Sr. Dr. Hishamuddin bin Mohd Ali, Tuan Haji Mohd Najib bin Masroom, Ketua Pentadbiran dan Prof. Ir. Ts. Dr Mohd. Fadhil bin Md Din selaku Pengarah Pejabat Pelestarian Kampus.

Majlis dimulakan dengan penyerahan gimik kepada Pengarah Pejabat Pelestarian Kampus dan diteruskan dengan ucapan oleh Pro-Naib Canselor Kuala Lumpur, Prof. Ts. Dr. Abd Latif bin Saleh selaku ketua kayuhan dan Yang Berhormat Tuan Haji Pandak Ahmad selaku perasmi penutup program.

Gimik pemasangan kepingan gambar adalah simbolik kepada penyatuan para peserta tidak kira umur, pangkat dan juga status dimana setiap peserta memainkan peranan yang penting dalam menjayakan program ini.

Program diakhiri dengan sesi bergambar bersama para peserta dan diharapkan agar ikatan ukhuwah dalam kalangan peserta berterusan sehingga akhir hayat.

Explore More