Prof. Dr. Kamaruzaman Yusoff Dijemput Bersiaran dalam AWANI Global membincangkan pasca rampasan kuasa di Sudan

Prof. Dr. Kamaruzaman Yusoff, Pengajian Asia Barat Moden, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, UTM bersiaran di dalam AWANI Global membincangkan tentang isu isu pasca rampasan kuasa di Sudan. Terdapat beberapa perkara utama yang dibicarakan oleh beliau ialah:-

  1. Keadaan Sudan di bawah pemerintahan Omar Al-Bashir
  2. Pemimpin Asia Barat yang memberi sokongan kepada Omar Al-Bashir
  3. Punca-punca kebangkitan rakyat dan penentangan (Arab Spring)  kepada pemerintahan Omar Al-Bashir
  4. Kuasa-kuasa luar yang menyokong rampasan kuasa Sudan
  5. Usaha-usaha kerajaan tentera Sudan untuk mengembalikan keamanan dan kemakmuran Sudan
  6. Penolakan dan penentangan rakyat terhadap kepimpinan tentera Sudan

Siaran penuh kupasan Prof. Dr. Kamaruzaman Yusoff, Pengajian Asia Barat Moden, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, UTM dapat diikuti di pautan ini http://www.astroawani.com/video-dunia/pasca-rampasan-kuasa-tentera-di-sudan-426440

Kamaruzaman Yusoff adalah profesor Pengajian Timur Tengah Moden di Fakulti Tamadun Islam, UTM. Beliau adalah bekas dekan Fakulti Tamadun Islam.

Kamaruzaman telah mengajar pelbagai kursus termasuk Sains, Teknologi dan Umat Manusia, Tamadun Islam dan Tamadun Asia, Falsafah Sains dan Teknologi dan Ilmu dan Teknologi. Beliau juga menyelia kedua-dua pelajar Sarjana dan PhD dalam pelbagai mata pelajaran yang berkaitan dengan urusan Timur Tengah.

Beliau adalah editor untuk pelbagai buku yang diterbitkan dan telah menerbitkan beberapa artikel dan kini merupakan Ketua Pengarang Umran, Jurnal Antarabangsa yang diterbitkan oleh fakulti.

Kepentingan penyelidikan beliau termasuk politik moden di Timur Tengah dengan rujukan khas terhadap konflik Israel-Palestin, Arab Springs serta perkembangan di Turki, Syria, Mesir, Iran dan Arab Saudi. Beliau adalah salah seorang profesor yang menjadi rujukan berkaitan Asia Barat oleh beberapa saluran televisyen di Malaysia dan institusi yang lain.

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *