Kupasan Pakar, Prof. Dr. Kamaruzaman Yusoff dari ATI, UTM di Astro Awani tentang Landskap Politik di Turki

24 Jun 2019, Astro Awani.

Prof. Dr. Kamaruzaman Yusoff, Pengajian Asia Barat Moden, Akademi Tamadun Islam (ATI), Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, UTM bersiaran dalam AWANI Global membincangkan tentang cabaran Datuk Bandar Istanbul yang baharu, Ekrem Imamoglu sebagai wakil pembangkang.

Terdapat beberapa  perkara utama yang dibicarakan oleh beliau iaitu:-

  1. Peningkatan ekonomi dan membangun Istanbul lebih maju ke hadapan selaku bandar raya terbesar di Turki dan pusat ekonomi utama.
  2. Penolakan rakyat terhadap kerajaan pusat yang mentadbir Turki
  3. Keikhlasan dan kesungguhan kerajaan pusat membantu pembangunan semula Istanbul dalam era baharu.
  4. Mengenepikan kepentingan politik dan peribadi demi kemakmuran Istanbul
  5. Usaha-usaha yang mensebotaj kerajaan pusat.

Siaran penuh kupasan Prof. Dr. Kamaruzaman Yusoff boleh diikuti di pautan ini http://www.astroawani.com/video-dunia/cabaran-datuk-bandar-baharu-istanbul-477919

Kamaruzaman Yusoff adalah profesor Pengajian Timur Tengah Moden di Fakulti Tamadun Islam, UTM. Beliau adalah bekas dekan Fakulti Tamadun Islam.

Kamaruzaman telah mengajar pelbagai kursus termasuk Sains, Teknologi dan Umat Manusia, Tamadun Islam dan Tamadun Asia, Falsafah Sains dan Teknologi dan Ilmu dan Teknologi. Beliau juga menyelia kedua-dua pelajar Sarjana dan PhD dalam pelbagai mata pelajaran yang berkaitan dengan urusan Timur Tengah.

Beliau adalah editor untuk banyak buku yang diterbitkan dan telah menerbitkan beberapa artikel, dan kini Ketua Pengarang Umran, Jurnal Antarabangsa, yang diterbitkan oleh fakulti.

Kepentingan penyelidikannya termasuk politik moden di Timur Tengah dengan rujukan khas terhadap konflik Israel-Palestin, Arab Springs serta perkembangan di Turki, Syria, Mesir, Iran dan Arab Saudi. Beliau adalah salah seorang profesor  yang dirujuk  berkaitan Asia Barat  oleh beberapa saluran tv di Malaysia dan institusi yang lain.

Pemilihan Prof Kamaruzaman ini turut menunjukkan kepakaran pensyarah UTM diperakui sebagai sumber rujukan.

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *